Συχνές ερωτήσεις

Πόσο χρόνο θα χρειαστώ για την απώλεια βάρους που επιθυμώ να έχω;
Στην πρώτη σας επίσκεψη δίνουμε ένα minimum και maximum χρονοδιάγραμμα ανάλογα με το ιστορικό σας και το προφίλ του οργανισμού σας.

Υπάρχουν κάποια λαχανικά και φρούτα ή άλλα υγιεινά τρόφιμα που δεν μπορώ να τα φάω. Θα υποχρεωθώ να τα φάω;
Υπάρχει τέτοια πληθώρα τροφίμων στην φύση που το πιθανότερο είναι ότι σε κάποιο θα βρούμε τα συστατικά που χρειαζόμαστε για την διατροφή σας.

Ποια θέματα υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ποιότητα των διατροφικών μου συνηθειών;
Μερικά από τα προβλήματα που ίσως έχετε και με την κατάλληλη διατροφική αγωγή θα δείτε να βελτιώνονται αισθητά είναι η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η αυξημένη χοληστερόλη, η σιδηροπενική αναιμία, προβλήματα στον ύπνο ή δερματικά προβλήματα. Μην διστάστε να μας ενημερώσετε για διαταραχές όπως αυτές ή άλλες ώστε το διατροφικό σας πρόγραμμα να στοχεύει και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπάρχουν σκευάσματα ή μηχανήματα που επιταχύνουν το αποτέλεσμα;
Θα ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας με απόλυτα φυσικό και υγιεινό τρόπο. Η μόνη εκτός διατροφής βοήθεια που θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη αν μπορείτε και θέλετε να μας την προσφέρετε είναι η ΑΣΚΗΣΗ.

Έχω κάνει πολλές δίαιτες στη ζωή μου και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ξαναπαίρνω τα κιλά που έχω χάσει. Γιατί κάθε φορά μου είναι πιο δύσκολο να χάσω βάρος; Μπορεί να βρεθεί λύση;
Το φαινόμενο που περιγράφετε είναι γνωστό σε πολλούς ως «φαινόμενο γιο-γιο». Αυτή η συνεχής αυξομείωση βάρους καθιστά όλο και πιο δύσκολη την απώλεια του πλεονάζοντος σωματικού λίπους. Σχετικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μας επισημαίνουν ότι αυτές οι αυξομειώσεις όχι μόνο μας κουράζουν ψυχολογικά και μας απογοητεύουν, αλλά εγκυμονούν και κινδύνους που σχετίζονται παραδειγματος χαριν με την υπέρταση ή την εξασθένιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Γιατί κάθε φορά που επιχειρούμε μια νέα δίαιτα είναι πιο δύσκολο; Αυτό συμβαίνει γιατί τις περισσότερες φορές κάνουμε μεγάλα λάθη στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Λάθη όπως το να υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε περιόδους αφαγίας, να μην καλύπτουμε τις διατροφικές μας ανάγκες όπως θα έπρεπε, να κάνουμε δίαιτες που δεν είναι προσαρμοσμένες στο μοναδικό προφίλ του οργανισμού μας. Από την άλλη πλευρά όταν πετυχαίνουμε τον στόχο μας, δεν δίνουμε την προσοχή που χρειάζεται στην ομοιόσταση και την σταθεροποίηση του βάρους, δεν δίνουμε στο σώμα μας το περιθώριο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα υγείας που έχουμε καταφέρει, και τελικά επανερχόμαστε στις παλιές μας διατροφικές συνήθειες. Όταν κάποιος χάνει βάρος και μετά το ξαναπαίρνει, το σώμα γίνεται πιο επιρρεπές στο να δημιουργήσει λίπος και να το αποθηκεύσει. Μπορεί για παράδειγμα να χάσετε 10 κιλά και μετά να πάρετε 10 κιλά, όμως το ποσοστό λίπους έχει αλλάξει. Έχει αλλάξει αυτό που λέμε σύσταση του βάρους σας και αυτό κάνει την απώλεια βάρους κάθε φορά δυσκολότερη. Για να σταματήσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο πρέπει καταρχήν να μην απογοητευόμαστε από τις περασμένες ίσως αποτυχημένες μας προσπάθειες. Να ξεκινήσουμε την διατροφική μας αγωγή όταν θα είμαστε έτοιμοι για μια μόνιμη λύση έχοντας τις σωστές κατεθυντήριες γραμμές από τον προσωπικό μας διαιτολόγο. Να παίρνουμε δύναμη από την πρόοδό μας για να συνεχίσουμε. Το σημαντικότερο όμως είναι να ενσωματώσουμε τις νέες μας διατροφικές συνήθειες στο τρόπο ζωής μας, και να δώσουμε την σημασία που χρειάζεται στην περίοδο της ομοιόστασης και της σταθεροποίησης του ιδανικού μας βάρους.

Έχω ένα πρόβλημα υγείας και είμαι επιφυλακτικός στο αν μπορώ να κάνω και δίαιτα.
Η διατροφή σας προσαρμόζεται με απόλυτη εξειδίκευση σε κάθε θέμα υγείας που μπορεί να έχει ο καθένας από εσάς. Όλοι οι συνεργάτες του Διαιτολογικού Αθηνών μπορούν και θέλουν να συνεργαστούν με τους προσωπικούς σας γιατρούς για την επίτευξη του τέλειου αποτελέσματος. Εδώ να προσθέσουμε ότι το Διαιτολογικό Αθηνών έχει μόνιμη συνεργασία με κορυφαίο ιατρό-παθολόγο που είναι ελεύθερα στη διάθεση σας μια φορά την εβδομάδα.

Μένω μακριά (στην περιφέρεια-επαρχία ή στο εξωτερικό) και δεν μπορώ να έρχομαι στο χώρο σας. Υπάρχει λύση;
Υπάρχει. Ένα σημαντικό κομμάτι των πελατών-ασθενών μας μένουν εκτός Αθηνών ή ακόμα και στο εξωτερικό.

Από ποια ηλικία και μετά μπορούν τα παιδιά να ακολουθούν πρόγραμμα υγιεινής διατροφής;
Η σωστή διατροφή ξεκινάει από την πρώτη μέρα ζωής του παιδιού και καταρχήν ελέγχεται από τον θεράποντα παιδίατρό σας. Η σωστή στιγμή για έρθει ένα παιδί σε εμάς είναι εκείνη που θα υποδείξει ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός παθολόγος.

Μετά την απώλεια βάρους πώς θα καταφέρω να διατηρήσω το αποτέλεσμα;
Η επιτυχημένη δίαιτα κρίνεται από τη διάρκεια του αποτελέσματός της. Μετά την ολοκλήρωση της διατροφικής αγωγής σας δεν σας αφήνουμε μόνους. Συνεχίζουμε να σας παρακολουθούμε για ένα διάστημα ακολουθώντας μια μέθοδο ομοιόστασης και σταθεροποίησης. Για την ομοιόσταση και σταθεροποίησή σας θα ενημερωθείτε εκτενέστερα από το επιστημονικό προσωπικό του Διαιτολογικού Αθηνών.

 

Υπολογιστής Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Body Mass Index, BMI) είναι μια τιμή που προσδιορίζει την ενδεδειγμένη αναλογία βάρους και ύψους και υπολογίζεται από το πηλίκο του σωματικού βάρους προς το τετράγωνο του ύψους του ατόμου. Ο δείκτης αυτός υποδεικνύει αν βρισκόμαστε ή όχι στα φυσιολογικά επίπεδα βάρους.


Παρακαλώ εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία

kg
cm